Mağaza dışı düzenlemede en önemli unsur vitrinlerdir. Müşterinin mağaza içerisinde satılan mallarla tanışmasını sağlayan yer olan vitrinler, tıpkı bir sinema veya tiyatro oyunu afişi gibi müşteriyi cezbeden bir ön görüntüdür. Vitrinler mağazanın tarzını, sattığı malları ve hitap ettiği müşteri kesimini yansıtan teşhir araçlarıdır.
Bir mağaza tasarımında ki en değişken faktör; ürünlerin sergilenme metodudur. Bu faktör, mağazanın düzenlenmesini etkilemektedir. Mağaza tasarımları, genel olarak, modadan etkilenir, bu sebepten dolayı, kalıcı olmazlar ve belirli zamanlarda değişikliğe uğrarlar. Mağaza sahibi ve tasarımcı, mağazanın fiziksel özelliklerini, ürünleri ve ekonomik koşulları göz önüne alarak sergileme sistemine karar vermelidirler. Bir mağaza vitrinin tasarımında;
- Tasarımcı; sergileme işlevinin, mağazanın hazırlanışında, göz önünde tutulan diğer şeylerden, tümüyle ayrılan bir şey olduğunun bilincinde olmalıdır.
- Tasarımcı; sergileme elemanlarını ve vitrini mağazanın her zaman ki dekorundan farklı, satış işleminin bir parçası olarak görmelidir.
- Tasarımcı; sergileme stilinde ve politikasında olabilecek maksimum değişikliği yapmalıdır.
- Tasarımcı; sergileme elemanlarının ve vitrin tasarımının; ürünlerin sunuluşunda ki günlük ihtiyaçları kısıtlamayacak, engellemeyecek şekilde olmasına dikkat etmelidir.
Mağaza sahibi ile tasarımcı, genel sergileme politikasını belirlerken, sergilemenin özel gereksinimlerini de belirlemesi gerekmektedir. Bu noktalar:
- Vitrin çeşidi (açık, kapalı, vs. gibi),
- Vitrin boyutları ve şekli,
- Satılacak ürünlerin cinsi,
- Ürünlerin vitrinde sergilenme süresi,
- Vitrinin değişik zamanlarda, yeniden düzenlenmesinde kolaylık,
- Değişken olmayan sabit sergileme sistemlerinde, gerekli olan elektrik gibi donatılar,
- Sergileme sistemlerindeki elemanların ihtiyaç duyulduğunda, değişikliklere uygun olması,
- Ürünlerin genelini vitrinde sergileme,
- İç ve dış mekanda uyum.
Bir mağazanın vitrini tasarlanırken, önemli unsurlardan birisi de vitrinde ürünlerin birlikteliğidir. Vitrinlerde kullanılan sergileme elemanlarından mankenler, askılar vb. önem verilmiş olmalıdır. Ürün, geri planda kalmış ise; hedef kitleye ulaşamaz ve satış gerçekleşemez. Belli zamanlarda yapılan ürünleri vitrin değişimi sayesinde, müşterilerin ürünleri fark edebilmeleri kolaylaştırılmalıdır. Bu değişiklik, renk ve malzemeyle kombinasyonların farklılaştırılmasıyla sağlanabilir. İnsanlar etkilendikleri şeyi akıllarında tutarlar, bu sebeple, görsel açıdan vitrinler, insanların zihinlerinde kalıcı olmaktadır.